שיחות טלפון דרך השיניים 

במוזיאון המדע בלונדון מוצג שבב זעיר ומקלט אשר אמור להיות מושתל בשן טוחנת במהלך טיפול שיניים שגרתי.
שני סטודנטים מן ה- College of Royal Art פיתחו את השבב הנ"ל אשר יודע לתקשר עם מכשירים כמו טלפונים סלולריים, מחשבים ומכשירי רדיו. הוא קולט מהם אותות דיגיטליים ומעביר אותם כקולות אנלוגיים אנושיים אל האוזן באמצעות תהודת עצמות הלסת.
כך יכול המשתמש לקבל שיחות טלפון בדיסקרטיות מלאה, בלי להטריד את הסביבה בצלצולים ובשיחות פרטיות. חוץ מזה השבב מאפשר לנו להיות מחוברים תמיד לקבל אינפורמציה בכל מקום ובכל שעה.
(מעניין מה יאמרו על כך המאמינים בקרינה ובנזק המצטבר והבלתי הפיך שלה לבריאות).

מתקן המגביר את הפרשת הרוק.
חוקרים ישראלים בשיתוף חוקרים מגרמניה, משבדיה, מספרד ומאיטליה פיתחו טכנולוגיה המאפשרת התקנת מתקן זעיר על השן, אשר עשוי לתת פתרון לבעיה השכיחה של יובש פה אצל מבוגרים וזאת באמצעות גירוי מתמיד של הפרשת רוק.
ד"ר אנדי וולף, מפתח השיטה הנקראת "Saliwell" טוען שהמוצר שגודלו יהיה כגודל כתר רגיל והוא יוצמד לשן או לשתל, יאפשר גירוי מתמיד של הפרשת רוק.

BITE STRIP
פטנט ישראלי המיוצר בישראל על-ידי חברת S.L.P. Ltd הוא מכשיר חד פעמי המשמש לגילוי sleep bruxism (שחיקת שיניים בשינה) והוא מיועד לשימוש ביתי.

סוף למשחת השיניים?
חוקרים ממכון "פורסייט" בבוסטון טוענים כי חשיפה של 2 דקות ביום לאור הכחול הבוקע ממנורת הלוגן מחסלת לחלוטין את הבקטריות הגורמות לעששת בשיניים. הבקטריות מתברר רגישות לאור הכחול.

האם יכול להיות שנוכל לגדל שיניים?
זה נשמע קצת בדיוני אך יתכן שיגיע היום שנוכל לוותר על שתלים וגם על שיניים תותבות… פשוט נגדל לנו שורה של שיניים.

מדענים אנגלים בראשות ד"ר פול שארפ בלונדון פיתחו שיטה שבעזרתה נוכל להצמיח שיניים חדשות. בינתיים השיטה נוסתה רק על עכברי מעבדה, אך החוקרים אופטימיים באשר לאפשרות לבצע זאת בבוא היום גם בבני אדם.
לכאורה התהליך אמור להיות פשוט. הרופא שולף תאי גזע מהמטופל בהליך לא מסובך, וכך הוא יכול לכוון בהליך מעבדתי את התפתחות תאי הגזע בכל כיוון שיידרש. כך ניתן לתכנן צמיחה של שן טוחנת או חותכת לפי הצורך. בשלב השני התאים אשר גדלו במעבדה בכיוון הרצוי, מוחדרים לאזור המיועד בהרדמה מקומית ובחתך קטן. תוך מספר חודשים מתחילה צמיחת השן, נוצרת התחברות של כלי הדם והעצבים אל השן החדשה והתוצאה – שן חדשה ובריאה ולסת חזקה יותר. בינתיים כאמור השיטה עובדת היטב על עכברי מעבדה. אז…..בואו נמתין בסבלנות שהשיטה תפעל גם בבני אדם.

פיתוח חדשני לגמילה מסמים
צוות מדענים מישראל ומאירופה הציג לאחרונה פיתוח בלתי שיגרתי לגמילה מסמים- שן תותבת שמושתלת במקום שן פגומה או חסרה ומשחררת לחלל הפה תרופה לדיכוי התמכרות, באופן איטי, קבוע ומבוקר.
השן כוללת מכל זעיר ובו תרופה הפועלת על הקולטנים להרואין ומונעת את פעולת הסם על המח.
אחת לכמה שעות נפתח שסתום המכל והתרופה משתחררת לחלל הפה, באזור שבו הספיגה לדם טובה במיוחד.
הניטור והבקרה לשן נעשים באמצעות מיקרו מחשב המצוי בשן וניתן לשליטה מרחוק. על הפיתוח החדש אחראי רופא השיניים ד"ר אנדי וולף והמהנדס בנצי ביילסקי.
היתרון הגדול של השיטה הוא בכך שהנגמלים לא צריכים להגיע יום יום למרפאה כדי לקבל את התרופה, אלא פעם בשבועיים שלושה בכדי למלא את המכל.
בשלב זה הפיתוח עבר בהצלחה את שלב הניסויים בחיות והתקווה היא שבתוך מספר שנים יוכל להיות שמיש בבני אדם.

עקרו לכם שן? בעתיד לא תצטרכו להרכיב שיניים תותבות:
מדענים יפנים הודיעו כי הצליחו לגדל שיניים נורמליות ובריאות מתאים בודדים ולהשתיל אותן בעכברים. הם השתמשו בתאים פרימטיביים, לא מוקדמים כמו תאי גזע, והשתילו אותם למסגרת של קולגאן, חומר הדבק שטבעי שמחזיק את גופנו יחד.
אחרי שגידלו אותם גילו המדענים כי הבמנה שלהם התפתח למרכיסים שמהם עשויות השיניים, ובכלל זה דנטין, אמייל, רקמת המוך, כלי דם ורצועות פרידונטליות.
המטרה העיקרית של הטיפול היא לפתח איברים ביו-מהונדסים ומתפקדים לחלוטין, שיוכלו להחליף איבר שאבד או שנפגע אחרי מחלה, תאונה או הזדקנות.
המדענים לקחו תאים מדגימות ניצני השן, המופיעים לפני שבעל חיים מצמיח שן.
הניצן המשוקם מייצר שן שלמה וביו מהונדסת.
המחקר הזה מספק את ההוכחות הראשונות לשחזור המוצלח של איבר שלם באמצעות השתלת חומר מהונדס ביולוגית. לדעת טקאשי טסוי מהאוניברסיטה המדעית של טוקיו, שחזורי שיניים אפשריים גם עבור בני אדם.
הבעיה היחידה שמונעת את מימוש השיטה גם על בני אדם היא מוסרית. כדי שהשיטה תוכל להיות מיושמת על בני אדם מנסים המדענים כעת לאתר סוגי תאי גזע שונים שנמצאים, למשל, ברקמות העור של אנשים מבוגרים שניתן יהיה לייצר איתם שיניים.
פרופ' מירון וינרב, ראש המחלקה לביולוגיה אוראלית בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל אביב מסביר כי "הרכבת שן מתאי גזע היא תהליך מורכב מכיוון שיש צורך להצמיח סוגי תאים שונים שמרכיבים יחד שן שלמה.
תאי גזע מסוגלים כיום להפוך רק לחלק מרקמות השן – לדנטין ולמוך – אולם מקורו של האמייל הוא לרוב בתאי אפיתל. כדי להצמיח שן שלמה יש לשלב תאי גזע ותאי אפיתל יחד ליצירת שני סוגי רקמות ומדובר בשילוב מורכב". לדבריו "כיום כששן נפגעת כתוצאה משבר או מחור הדורש עקירה, ניתן להשתיל במקומה שיניים תותבות. המחקר החדש מפיח תקווה שהזרקת תאי גזע תוכל בעתיד להצמיח שיניים חדשות". עם זאת הוא מציין כי "קשה לקבוע כמה מהר תהיה הטכנולוגיה ישימה בבני אדם. יש צורך במחקרים נוספים לוודא שהשן החדשה שנוצרת תהיה מורכבת מכל השכבות ותתחבר לעצם כהלכה.

יצא בשן ועין – ניתוח מוזר, שבמהלכו הושתלה שן בעינו של עיוור, החזיר לו את מאור עיניו
בוב מקניקול (57) מאירלנד נפצע בפיצוץ שאירע לפני שנתיים במפעל המיחזור שבו עבד, ואיבד את מאור עיניו. הרופאים אמרו לו שאין מה לעשות ומקניקול התחיל כבר להשלים עם העובדה שיהיה עיוור לשארית ימיו. אלא שאז שמע על ה"אוסטיאו-אודונטו-קראטופרוסטטיס", ניתוח פלא שעל פניו נשמע בלתי אפשרי ואפילו על גבול הביזאר.
ד"ר כריסטופר ליו ממחלקת העיניים בבית החולים בברייטון שבבריטניה משתמש בטכניקה שפותחה באיטליה בשנות ה-60 של המאה הקודמת ושבה שן של פציינט משמשת לבניית תמיכה לקרנית מלאכותית. בנו של מקמיקול, רוברט (23), תרם לו שן, שורש וחלק מעצם הלסת, ובשני ניתוחים ארוכים ומסובכים הצליח ד"ר לין לבנות מהתרומה את התמיכה הנדרשת.
"זה היה סיפור מסובך ביותר, אבל הרופא דיבר על סיכוי של 65% שיצליח להחזיר לי את הראייה", אמר מקניקול. "נכון לעכשיו אני כבר רואה מספיק כדי להצליח להתנועע בבית, ואני אפילו מצליח לראות טלויזיה וזה כבר שיפור עצום לעומת החושך המוחלט שבו שהיתי."