חריקת שיניים-ברוקסיזם

יותר ויותר אנשים חורקים שיניים גם בשעות היום אבל בעיקר בלילה. מסתבר שהמתח והלחץ נותנים את אותותיהם גם בפה. לפני כ-20 שנה חריקת שיניים הוחתרה בארה"ב כ"מחלה של שנות ה-80", ולמרות שמדובר בתופעה רחבת היקף, רוב האנשים לא ששים לדבר עליה או בכלל להודות בקיומה…דבר אחד אנו יודעים…שבישראל של השנים האחרונות המצב הכלכלי והבטחוני רק מחמיר את המצב, ורופאי שיניים מאבחנים יותר ויותר אנשים הסובלים מן הבעייה.

אם אתם חורקים שיניים בזמן השינה או לועסים מסטיק כפיתיים, חשוב שתדעו שאתם שוחקים את הסחוס (המניסקוס) של פרק הלסת. תפקידו של הסחוס הוא להיות "בולם זעזועים" ולמנוע את שחיקת עצם המפרק. פרק הלסת הוא ייחודי בגוף האדם בזאת שהוא דו- צדדי, וכל פעולה של הפה (דיבור אכילה, פיהוק וכו') מפעילה את שני המפרקים בו- זמנית. אנשים החורקים שיניים תקופה ארוכה ואינם מטפלים בבעיה, יגרמו לאורך זמן לכאבים ולבעיות בתפקוד הלסת התחתונה. הסחוס נשחק, ובמקרים חמורים הפרק משתחרר ממקומו הטבעי, וכך הלסת עלולה להיתקע בלי יכולת לסגור את הפה.

הגדרה:
חריקה של שן אחת בשנייה הינה "הפרעה תפקודית של מערכת הלעיסה" המתבצעת בעיקר תוך כדי שינה.תוצאת החריקה היא שחיקה מוגברת של השיניים.הסיבה לכך אינה ברורה.ככל הנראה מדובר בשילוב של סיבות מנטאליות ופיזיות.
הסטטיסטיקה מראה כי אחד מתוך ארבעה מטופלי שיניים סובל מחריקת שיניים המוכרת בשם ברוקסיזם.

בקרב מבוגרים אבל גם בקרב ילדים – אומנם ברוב המקרים מדובר בהפרעה תפקודית אצל מבוגרים בשלב זה או אחר של חייהם, אך מסתבר שהורים רבים נתקלו ברעש מוזר הבוקע מפיו של ילדם בזמן שינה. על התופעה אצל ילדים לא ידוע מספיק,אך כנראה לא מדובר במתח נפשי. מה שחשוב הוא שברוב המקרים התופעה מפסיקה סביב גיל 13 או בזמן שכל השיניים הקבועות בקעו.

ברוקסיזם הינו מונח טכני לשחיקה של שיניים הגורם להסרה של חלק מפני שטח האמייל(השכבה החיצונית של השן), המצוי במשטח הלעיסה של השן ואשר עלול לגרום ,בין השאר,לכאב פנים.

הידוק שיניים – זהו סוג שכיח של ברוקסיזם שמתבטא בסגירה לא מכוונת של השיניים בעמדת לעיסה בחוזק הגדול פי 14 מהמצב הנורמלי. רק מעטים מודעים לבעיה ומטפלים בה לפני שהנזק הנגרם לשיניהם בלתי הפיך.שחיקת שיניים הינו תהליך הרסני יותר מעששת. הברוקסיסטים, אנשים אשר מהדקים שיניים ושוחקים אותם, סוגרים את השיניים חזק מדי, לא במכוון ובזמנים בלתי רגילים כמו בזמן שהם ישנים.
בנוסף לשחיקת שיניהם,ברוקסיסטים עשויים לנשוך את הציפורניים שלהם, את העפרונות ואת האזור הפנימי של הלחי שלהם.לרוב הם אינם מודעים לכך שיש להם הרגל זה ולכן האבחנה לרוב נעשית מאוחר מדי.
מי שיכול לטפל בבעיה הוא רופא השיניים.

תוצאות השחיקה והשפעותיהן
מלבד הרעש שעלול להפריע למי שישן לצד חורק השיניים, ייתכנו כאבי פרקים, כאבי ראש וכאבים עזים בלסתות. מנשך מאומץ וחזק שלא בעת האכילה עלול לגרום לתזוזה ולחוסר איזון של הלסת וכן לסדקי מאמץ בשיניים.
שחיקת השיניים משפיעה הן על השיניים והן על השרירים בפנים.

השפעת השחיקה על השיניים
אנשים בעלי שיניים בריאות וחניכיים תקינות השוחקים את שיניהם יכולים לפתח עם הזמן רגישות בשיניים.ייתכנו אף שברים בשיניים, בכתרים ובסתימות. כשהשחיקה של השיניים היא מוגזמת רופא שיניים העוסק בשיקום פה ברוב המקרים ימליץ למטופל לאחר סיום השיקום של הפה להשתמש בסד דומה לצורך שמירה על השיניים מפני שברים.

השפעה על השרירים
שרירים אשר נמתחים במהלך הלילה עלולים לגרום לכאבי ראש ולמיגרנות וכן לכאבים במפרק הלסת ולרגישויות באזור הפנים.

סימנים המעידים על שחיקה
ניתן להבחין במספר סימנים האופיניים לברוקסיסטים והיכולים להצביע על הבעיה:
1. אצל אנשים השוחקים את שיניהם השיניים נראות שטוחות ללא תלוליות.
2. השיניים עשויות להיות שחוקות כל כך שהשכבה החיצונית,האמייל,כמעט שלא תהיה קיימת, כך שתהיה חשיפה של השכבה הפנימית יותר,הדנטין.
3. בשל חשיפת הדנטין ,השכבה הפנימית יותר,עשויה להופיע רגישות בשיניים.
4. עשויים להופיע כאבים במפרק הלסת, המלווים בקולות של קליקים ו"פריקה".
5. סימן נוסף לשחיקה הוא חריצי נגיסה וסימני נשיכה של הלחי והלשון.

מדוע זה קורה?
לחצים והיבטים מסוימים באופי מהווים בסיס לשחיקה ולהידוק שיניים. מאז ומעולם השפיע הברוקסיזם על אנשים הסובלים מבעיות נפשיות ומעצבים מתוחים. כעס, כאב ותסכול עשויים לעורר ברוקסיזם. אנשים אשר הינם תוקפניים,תחרותיים ונמהרים עשויים להיות חלק מקבוצת סיכון לפתח ברוקסיזם.
גם אם אנחנו לא מתעוררים עם כאב ראש, השרירים כבר מתוחים, ולכן כל עלייה קטנה נוספת במתח יכולה לגרום להופעת כאב ראש.
יש לציין כי הסיבה להופעת הברוקסיזם אצל אחד היא לאו דווקא הסיבה אצל האחר.

הטיפול:
במהלך בדיקת שיניים שגרתית רופא השיניים בוחן לרוב סימנים העשויים להעיד על שחיקת שיניים. לא כל סימן לשחיקה מעיד בהכרח על ברוקסיזם, ולכן אם קיים חשד לבעיה היא נבחנת לאורך מספר ביקורים לפני מתן המלצה לטיפול. מטרת הטיפול היא לסגל לברוקסיסט שינויים התנהגותיים באמצעות למידה כיצד להניח את הלשון,השיניים והשפתיים כהלכה.

כאשר אנשים נעשים ערניים לבעיה, ייעוץ פשוט והנחיה להניח את הלשון למעלה ואת השיניים ללא מגע כאשר השפתיים סגורות עשויים להספיק על-מנת לשנות את הרגליהם ולמנוע אי-נוחות שממנה הם סובלים.
טיפול נוסף למקרים שבהם עיקר הבעיה הוא בלחץ המופעל בלילה הוא, שימוש בסד לילה (אשר יכול לשמש גם ביום לפי צורך).זהו סד העשוי מחומר פלסטי, אשר נראה כמו פרסה המורכבת על השיניים בלסת העליונה או התחתונה. הרכבת הסד היא כדי לספוג את הלחצים המופעלים על השיניים ובכך למנוע,בעצם, את שחיקת השיניים.
הסד, למעשה,מהווה מחיצה בין השיניים העליונות לתחתונות ובכך הוא מונע שחיקת שן בשן.

יש להתחיל את הטיפול ברגע שהבעיה מאובחנת.זה מאפשר טיפול שמרני מוקדם ומניעת הרס של חומר שן נוסף אשר ידרוש טיפול מורכב ויקר יותר.שימוש במתקן המפחית את הלחץ על השיניים יכול למנוע הרס עתידי של השיניים, וכן הוא מסייע במקביל לשנות את ההרגלים ההרסניים של המטופל כמו-כן הוא מרפא כאבי ראש כתוצאה מהפעלת הלחץ.כמו-כן ניתן לקבל הדרכה כיצד להשתמש בתהליכי הרפיה היפנוטיים כדי להתמודד עם הבעיה באמצעים אלטרנטיביים.