שיקום הפה הוא תחום ברפואת שיניים המרכז וכולל את מגוון הטיפולים הרפואיים שמטרתם
החזרת התפקוד והאסתטיקה לחלל הפה בדגש על השיניים

הרופא המשקם הוא הרופא, "המנצח על התזמורת", הרואה את התמונה הראשונית וזה שמכוון את התקדמות הטיפול עד לתוצאה הסופית. תפקידו כולל ביצוע של מגוון טיפולים החל בשן הבודדת, גשר, שתלים ו/או תותבת, וגם הפניה למומחים נוספים לצורך ביצוע טיפולים מסוימים. עבודת הרופא המשקם מוכתבת מהתפקוד הכולל של מערכת הלעיסה, האסתטיקה של החיוך בהיבטיי שיניים, שפתיים וכל הפנים.

כאשר אתם מגיעים להתייעצות לצורך טיפול בפה ולביצוע סתימות, כתרים, גשרים, שתלים ו/או תותבות נכנסתם ל"ממלכת השיקום".

בפגישתכם הראשונה דר' יהב ישוחח אתכם ויאסוף נתונים לצורך הכנת תוכנית טיפול שתיתן מענה לבקשותיכם תוך הקפדה על עקרונות טיפול רפואיים. הבדיקה כוללת שאלון רפואי, בדיקת הפה הן של הרקמות הרכות (חניכיים, לשון, שפתיים וחיך) והן של הרקמות הקשות (שיניים, עצמות הלסת ומפרקי הלסת).

בנוסף יבוצעו צילומים קליניים ורנטגניים של חלל הפה והפנים (לפי הצורך), אשר יוזנו ויעובדו במחשב. הקפדה על השלבים הללו הנה הכרחית ותאפשר לרופא לתכנן לכם,המטופלים, תכנית טיפול התפורה אישית לכם תוך שימת דגש מרבי לתפקוד ואסתטיקה טובה יותר.

במסגרת תכנון הטיפול ניתן לבצע הדמיה ממוחשבת בכדי לראות את התוצאות העתידיות וכן הדמיה במודל תלת מימדי מגבס/שעווה להמחשת התוצאה.

מגוון הנתונים שנאספו ע"י הרופא ינותחו בעזרת מגוון האמצעים הממוחשבים ובפגישה השנייה (לאחר שהרופא "יכין שעורי בית") יוצגו למטופל ביחד עם תמחור הטיפול. תוכנית הטיפול תתייחס לכל אותם הנתונים שמסרתם לרופא וישקפו את תלונתכם המקורית, גיל, מין, מצב רפואי כללי ומגוון שיקולים סוציואקונומיים נוספים ובין השאר אפשרויות כלכליות.

כאשר מדובר בשיקום פה מורכב הטיפול במרפאתנו מחולק לשני שלבים עיקריים:        

     

השלב הראשון כולל את ניקוי הפה מחיידקים וממחלה והוא כולל ניקוי אבנית וריפוי דלקת החניכים במידה ויש, רפואה משמרת (סתימות, טיפולי שורש ושימור הקיים במידת האפשר), עקירת שיניים אבודות וביצוע גשרים אבחנתיים – גשרי מעבר ( נקראים גם גשרים זמניים). גשרים אבחנתיים הינם חשובים מאוד ומשמעותיים להמשך הטיפול והצלחתו.

גשרים אלה מאפשרים קודם כל למטופל "לקבל שיניים" לתפקד בלעיסה, בדיבור ונותנים פתרון אסתטי. הגשרים מהווים כלי חשוב המאפשר לרופא לחזות את תוצאות הטיפול, לשלול אפשרויות ולחזק כיווני מחשבה וחשוב מכל להמחיש למטופל "לאן אנו מתקדמים, איך ולמה".
הגשרים מאפשרים לקבוע את גודל, צורה וצבע של השיניים ביחד עם המטופל עד להגעה לתוצאה הרצויה ע"י המטופל.

בעזרת הגשרים ניתן לפתוח ו/או לסגור רווחים בין שיניים, לקבל תפקוד, אסתטיקה, פונטיקה ושמירה על הרקמות הקשות והרכות. בעזרת הגשרים ניתן לבחון את הרגלי המטופל, לחזק, להדריך ולהקנות הרגלי היגיינה אוראלית וכן לקבל מידע, הן מתמונת הגשרים והן מהמטופל עצמו (פידבק) שלעיתים יכול לשנות את תוכנית הטיפול כולה ובכך לשפרה ולתת מענה טוב יותר לצרכיו של המטופל (לשם כך אנו הרי מתאמצים יחד אתכם).

לאחר סיום השלב הראשוני בו מעורב בד"כ גם רופא חניכיים (פריודונט) מבוצעת הערכה מחדש, בחינת ההתקדמות של המטופל ותכנון השיקום הסופי שמתבססת גם על תוצאות גשרי המעבר והפידבק מהמטופל עצמו. חשוב מאוד להבין שהתמונה בסוף השלב הראשוני, מאפשרת לרופא לבדוק את יכולתו של המטופל לעבור את השיקום הקבוע ולפתור בעיות שעלולות לצוץ בעתיד.

השלב השני הוא ביצוע השיקום הקבוע. הצלחת הטיפול תלויה במידה רבה ברמת ההיגיינה ובהקפדה של המטופל להגיע לביקורים תקופתיים מסודרים אצל שיננית ומעקב רפואי אצל הרופא המטפל. במקרים מסוימים עם סיום הטיפול המשקם, המטופל מקבל גם סד לילה רך, הנועד להגן על הגשרים ועל השיניים הטבעיות משחיקה ושברים.

במקרים של בעיות שחיקה ו/או חריקת שיניים, תבוצע בדיקה מתאימה ולעיתים יהיה צורך בביצוע סד לילה קשיח המורכב על השיניים בזמן השינה ומונע תנועות לא רצוניות המבוצעות במהלך השינה ומפעילות עומס הפוגע בשיניים ובמפרקי הלסת.

תותבת טלסקופית

במקרים בהם נותרו מספר שיניים בפה שאינן חזקות מספיק לשמש כבסיס לשיקום קבוע לטווח ארוך, ניתן לבחור בפתרון של תותבת טלסקופית.

הכוונה למצב שמצד אחד לשיניים הנותרות תמיכת עצם לקויה ומצד שני הן אינן במצב גרוע מספיק המצדיק את עקירתן.

התותבת הטלסקופית כוללת גשר שעשוי לרוב על בסיס זהב, המולחם לשלד התותבת עצמה. הגשר נכנס לפה בחיכוך על כיפות זהב אשר מודבקות על השיניים. התותבת נתמכת בשיניים וברקמות הרכות ובכך העומס מתחלק ומופחת מהשיניים.

יתרונותיה של שיטה זו נובעים מיכולת הגישה הישירה לשיניים בעת הסרת התותבת. תחזוקת השיניים הינה מקסימלית. הטיפול בשיניים, אם נדרש, פשוט ביותר, האסתטיקה הגבוהה אינה נפגעת כלל באם נדרש טיפול עתידי בשיניים עצמן.