נשים רבות חוששות להגיע למרפאת שיניים בזמן הריון בשל החשש מנזק כלשהו העלול להיגרם לעובר. ובכן זוהי דעה קדומה וההפך הוא הנכון… הריון הוא אינו מחלה.יתירה מזאת נשים בהריון צריכות לשמור על היגיינת הפה והחניכיים הרבה יותר מאשר בתקופת טרום ההריון.

מחלות חניכיים אצל נשים הרות עלולות לפגוע בהתפתחות העובר ואף לגרום ללידה מוקדמת והן מהוות גורם סיכון בדומה לאלכוהול ועישון. כך דיווח ד"ר סטיבן אופנבצ'ר, מנהל המרכז למחלות פה באוניברסיטת צפון קרוליינה בכנס רופאי שיניים. מחקר שנמשך חמש שנים העלה שחיידקים מסוכנים שנמצאים בפיהן של נשים הרות, נכנסים למחזור הדם שלהן וגורמים לעלייה בכמות הפרוסטגלנדין (קבוצת כימיקלים הדומה להורמונים) כמו-כן הם עלולים לנוע לעבר העובר המתפתח. לדברי החוקרים, הדבר מגביר את הסיכון ללידה מוקדמת: קרוב ל 20% מהלידות המוקדמות נגרמות לטענתם ממחלת חניכיים שממנה סובלת האם. ביקור קבוע אצל השיננית ושמירה מוגברת על הגיינת הפה עשויים למנוע בעיות מיותרות אשר מקורן בחלל הפה.

תקופת ההריון הינה תקופה של צפייה ושינויים.ישנם שינויים רבים המתרחשים בגוף האישה במהלך ההריון אשר חלקם נראים לעין וחלקם אינם נראים כל-כך ומתרחשים בחלל הפה. למרות היות תקופה זו זמנית ההריון משפיע על הזמן ועל האופן שיש לטפל בשיניים.

להלן מספר מיתוסים מוכרים:
קיים מזה שנים רבות מיתוס, לפיו אישה מאבדת שן אחת עבור כל ילד שהיא יולדת.ברור שלא כך הדבר אך בהחלט תנאים מסוימים ושינויים בפה עשויים להטעות ולהראות כביכול כי כך הדבר. מיתוס נוסף הוא כי העובר ברחמה של האם "מושך" סידן משיני האם ישירות והתוצאה היא שיניים חלשות אשר חשופות לעששת שעשויה להביא לאיבודן.למעשה, תזונת האם והתוספים התזונתיים שאותם היא צורכת מקנים לעובר המתפתח את כל הסידן שלו הוא זקוק על מנת להתפתח .
התווספות של מוקדי עששת מרובים הינם תוצאה לגורמים רבים, בינהם הגדלה בכמות ה"נשנושים" והגיינה אוראלית לקויה.

אילו שינויים מתרחשים בתוך הפה?
החל מהחודש השני להריון ועד ללידה שינויים הורמונליים משפיעים על החניכיים.החניכיים רגישות יותר לגירויים כתוצאה משאריות פלאק או מאבנית על השיניים.תגובה דלקתית מוגזמת יכולה לבוא לידי ביטוי באדמומיות של החניכיים ובדלקת קלה עד לנפיחות של החניכיים בין השיניים.
הנפיחות אינה כואבת ,אך החניכיים מדממות בקלות רבה.רוב הנשים ההרות סובלות מסוג מסוים של דלקת בחניכיים גם אם ההיגיינה האוראלית שלהן טובה.בנוסף לעתים ניתן לחוש ב"רפיון" של השיניים, במיוחד בטרימסטר השלישי להריון.
שינויים אלו בחניכיים הפיכים לרוב ובאים על תיקונם מיד לאחר הלידה.

מוקדי עששת או "חורים", כפי שכבר הוזכר, עשויים להתרבות במהלך ההריון או לאחר הלידה. פקטורים הקשורים בהריון, ולא ההריון עצמו, עשויים להיות הגורם לכך. היות והחניכיים נוטות להיות רגישות מאוד במהלך ההריון לנשים רבות מתפתחת הנטייה להימנע מצחצוח בשל חוסר הנעימות.הדבר גורם להצטברות פלאק .ככל שהילד גדל נפח הקיבה קטן, ועל-מנת לפצות על כך קיימת לנשים ההרות נטיה לאכול ארוחות קטנות יותר ולהרבות בחטיפים מתוקים.ככל שכמות הפלאק והסוכרים הזמינים גדולה יותר, הסיכוי לפתח עששת גדל ועמו הסיכוי ל"חורים".

טיפול שיניים במהלך ההריון:
טיפול שיניים במהלך ההריון חשוב ביותר.לרוב הנטיה של נשים הרות היא לדחות טיפולים עד לאחר הלידה,אך ישנם מצבים שבהם קיימת חובת טיפול במהלך ההריון. ניתן לספק את הטיפול לאישה תוך נקיטת אמצעי זהירות וסיכון מינימלי.ייעוץ עם רופא הנשים על כך עשוי אף הוא להקטין את הסיכון.

ההתייחסות לטיפול באישה ההרה משתנה בהתאם לתקופת ההריון:

טרימסטר ראשון ( 3 חודשים ראשונים):
בדיקה דנטלית וטיפול אצל שיננית באופן שגרתי חשובים על-מנת למנוע הצטברות של פלאק ואבנית אשר מגרים את החניכיים ומובילים להתפתחות דלקות חניכיים ומוקדי עששת.הוראות לשמירה על הגיינת הפה בבית יסייעו לאישה ההרה לשמור על בריאות הפה. טיפולי שיניים אחרים דוחים לרוב לטרימסטר השני או לאחר ההריון.

טרימסטר שני:
מומלץ להמשיך את הניקוי תקופתי אצל שיננית.בשלב זה טיפולי שיניים נחוצים מבוצעים והם בטוחים ונוחים לאישה.לא קיים חשש לסיכון העובר.

טרימסטר שלישי:
טיפולי שיניים אינם מבוצעים, מלבד ניקוי אבנית במקרים של דלקות ונפיחות חניכיים,וגם כאן הביקורים ירוכזו בתחילת הטרימסטר ויהיו קצרים ביותר בשל חוסר הנוחות על הכיסא . שאר טיפולי השיניים נדחים עד לאחר הלידה, למעט טיפולי חרום במידת הצורך.

מניעה:
תוכלי למנוע התפתחות של דלקת חניכיים באמצעות שמירה על שיניים נקיות,בייחוד באזור הצמוד לקו החיבור עם החניכיים. בנוסף לכך עליך לנקוט בפעולות הבאות :
1. צחצחי את שינייך לפחות פעמיים ביום לאחר הארוחות אם הדבר אפשרי.
2. נקי באמצעות חוט דנטלי בין השיניים על בסיס יומי.
3. אם הינך סובלת מבחילות בוקר, שטפי את הפה במים אחרי ההקאה, וצחצחי את שינייך על-מנת לנטרל את החומציות שנוצרה ואשר מגבירה את הסיכון לעששת .
4. אם צחצוח השיניים גורם לך לבחילות בבוקר, שטפי את פיך במים, צחצחי בלי משחת שיניים ושטפי שוב במי פה המכילים פלואוריד למניעת פלאק .
5. שמרי על תזונה מאוזנת המכילה כמות גדולה של ויטמין C ו- B12 .
6. בקרי אצל רופא השיניים לייעוץ בנושא שמירה על הגיינה אוראלית תקינה ומניעה של דלקות חניכיים.

זכרי, ככל שהפה שלך יהיה בריא יותר, כך ההריון שלך יהיה בריא ונעים יותר לך ולתינוקך. הריון הינו תקופה שמחה ומרגשת ושמירה תקינה על בריאות השיניים והפה יסייעו לך לעבור את הכל באופן חלק ונעים.

אין כל סיבה הגיונית שחוויית ההריון תיפגם בשל בעיות שיניים, ולכן חשוב להקפיד מאוד על מעקב ועל טיפול אצל רופא שיניים לפני ההריון. בזמן ההריון ולאחריו יש לבצע מעקב וטיפול מונע אצל השיננית.