שתלים

לפי הפרסומים בעיתונים, נראה שמדובר כמעט ב"טרנד " חדש. קורה שאנשים פשוט מתעניינים בשתלים גם אם אינם זקוקים לכך. מטופלים הסובלים ממחלת חניכיים בשלב זה או אחר, פונים אלי ואומרים שקראו על כך בעיתון או ראו פרסומת על גב אוטובוס. אחרים שמעו ברדיו שאפשר להירדם ולקום עם פה חדש תוך יום אחד, ועוד בלי חתך, בלי ניתוח, בלי דם והעיקר… עם חיוך לבן ויפה בהשתלות המבוצעות תוך יום אחד.

ובכן למי שמעוניין בטיפול שיניים אקספרס בשיטת ה"זבנג וגמרנו", איני יכול לתרום מנסיוני. אסור לנו לשכוח שלמרות הקלות לכאורה המשתמעת מהפרסומים, עדיין מדובר בניתוח לכל דבר על כל המשתמע, כולל סיבוכים וסיכונים אפשריים. כמו כל ניתוח הוא מצריך רמת הגיינה וסטריליזציה יסודית. אומנם הסיבוכים הם נדירים, אך חשוב שנהיה מודעים להם לפני התהליך.

אני מאמין בדרך מבוקרת, שקולה וסבלנית אשר מבטיחה ביטחון, תפקוד יעיל ואסתטיקה.

בטרם נלך לבצע שתלים, עלינו להיות בטוחים שמיצינו את כל האפשרויות להציל את השיניים שקיבלנו בדרך הטבע, וקיימות דרכים רבות לכך!! רופא השיניים אמור להיוועץ עם רופא החניכיים בטרם יחליט לעקור שן כתוצאה ממחלת חניכיים. שן אשר עברה טיפול שורש על-ידי רופא מומחה, ברוב המקרים עדיפה על שתל גם אם תחזיק רק 10 שנים. ובמקרים רבים טיפול חניכיים ומעקב אצל שיננית יכול לתת אורך חיים של שנים רבות לשיניים שעמדנו לוותר עליהם ולעקרם. אך גם למי שנאלץ לוותר על שיניו או על חלק מהן יש עדיין תקווה:

במשך שנים חיפשו פתרון תחליפי לשן האבודה שיתן תחושה ומראה של שן טבעית לכל דבר ויקשה על המתבונן להבחין בהבדל.השתלים הדנטלים הם בדיוק התחליף שייחלנו לו.שתל דנטלי יכול להחליף שן אחת או את כל שיניך באופן קבוע כאשר הוא נראה, ומתפקד בדיוק כמו שן טבעית.
שתל = מתקן המחליף חלק גוף חסר.

שתל בצילום רנטגן – תמיכת עצם מלאה

לחצו כאן >> מההשתלה ועד השיקום התהליך במלואו

השתלים ברפואת שיניים מחליפים את שורש השן החסרה.השתלים עשויים מחומרים התואמים את רקמות הגוף, וזאת על-מנת שלא יידחו. השתלים הדנטליים משמשים כתמיכה לשיניים דמויות השיניים הטבעיות כדי לאפשר למטופל מחוסר השיניים לחייך, לדבר בביטחון וללעוס מזון.

קיימים מספר סוגים של שתלים ביניהם צילינדריים, חרוטיים, מוברגים ובלתי מוברגים. סוג השתל שבו ישתמשו אצל כל מטופל הוא לפי החלטת המשקם והכירורג ותלוי בין השאר במיקום הרצוי של השתל בלסת ובכוחות שיופעלו עליו.
אחוזי ההצלחה של השתלים ברחבי העולם הינם מעל ל- 90% , אך הם עדיין נחשבים לטיפול והוצאה יקרה. זאת בשל הסגסוגת שממנה הם עשויים המכילה אחוז גדול של טיטניום. כמו בכל טיפול דנטלי על-מנת שהטיפול יצליח חובת המתרפא היא בשמירה על היגיינה אוראלית טובה. כמו-כן במקרה של שתלים ישנה חשיבות גם להפסקת עישון כדי שהשתל לא יידחה.

ביקור קבוע אצל שיננית הוא כלל ברזל בהצלחת הטיפול ובאורך החיים של השתל.

מיהו מועמד מתאים להשתלה?

היום כבר אפשר לבצע השתלות כמעט בכל אחד החל מגיל 18 ובכל מקרה של חוסר שיניים.

  • חוסר של שן אחת או יותר
  • בריאות כללית תקינה
  • כמות מספקת של עצם אשר תוכל לתמוך בשתל (כאשר שן חסרה חלה ספיגה באזור שבו היתה השן,ולכן כמות העצם הנותרת חשובה על מנת לבחון באם ההשתלה אפשרית או לאו) מתרפא ללא הרגלי עישון כבדים.

שיניים תותבות ושתלים:

מבוגרים רבים מתפקדים במשך שנים עם שיניים תותבות, והתלונה העיקרית שלהם היא התותבת התחתונה:." לא יציבה, זזה, נופלת, אוכל נתקע " וכו'. בלסת העליונה קיים ואקום בין התותבת לבין רקמות הפה, אך בלסת התחתונה בגלל מבנה הלסת הדומה לפרסה, תנועת הלשון, ופתח יציאת בלוטות הרוק, לא מתאפשר ואקום והתותבת בדרך-כלל לא יציבה. עם השנים קיימת נטייה של עצם הלסת להיספג עוד יותר כך שהתותבת יציבה עוד פחות. במקרים שכאלה ניתן לפתור את הבעייה בפעולה פשוטה של החדרת 4-2 שתלים לצורך עיגון התותבת ולעיתים אף ניתן להשאר עם התותבת הישנה אשר הופכת ליציבה הרבה יותר. אופי השיקום תלוי בגיל המטופל ובמוטיבציה שלו (אני יכול להעיד על עצמי שכבר ביצעתי פעולה כזו לגברת בת 95) התותבת הופכת ליציבה וכתוצאה מכך הביטחון והתפקוד משתנים ללא היכר. פעולה זו מהירה, זולה יחסית ומשפרת את איכות החיים בצורה מדהימה.
(ראה גם פרק טיפול בגיל הזהב)

למי לא נבצע שתלים:

פתרון השתלים כתחליף לשיניים חסרות תלוי במספר גורמים לשם הצלחתו. ישנם מטופלים אשר אינם עומדים בקריטריונים שלהלן, ולכן ביצוע השתלה במקרים אלו, דינו כישלון. מקרים אלו הם:

  • מטופל הסובל מבעיה בריאותית אשר אינה מאפשרת התערבות כירורגית, כדוגמת מחלות כבד,כליה יתר לחץ דם, סכרת בלתי מאוזנת ועוד.
  • מטופל הסובל מבריאות מנטלית לקויה או נמצא בטיפול פסיכיאטרי.
  • מטופל התלוי בסמים.

חשוב לציין שמטופל המעשן למעלה מחצי קופסא של סיגריות ביום מוריד את אחוזי ההצלחה. נמצא כי בקרב מעשנים יש פי 3 כישלונות מאלו שאינם מעשנים.

למה הכוונה כאשר הרופא אומר שאין לי מספיק עצם?

באותם מקרים בהם קיימת ספיגה של עצם הלסת, ואין מספיק רקמה לביצוע השתלת שיניים, מבצע הרופא השתלת עצם או תחליפי עצם, המגדילים את כמות העצם ומאפשרים החדרת שתלים. בלסת עליונה באזורים אחוריים משני צדי האף כאשר אין מספיק עצם לביצוע השתלות, מבוצע באחוזי הצלחה גבוהים ניתוח הקרוי "הרמת סינוס" . בניתוח זה נבנית עצם בתחתית הסינוס (מערת האף), ובכך נוספת עצם ללסת העליונה ומאפשרת מקום להכנסת שתלים. קיימות מספר דרכים לביצוע הרמת סינוס ובניהן הרמת סינוס פתוחה הנחשבת לפולשנית יותר או הרמת סינוס סגורה הידועה בתור תהליך זעיר פולשנית. על פי שיקול דעת הכירורג המבצע ובהתחשבות בגובה העצם הקיימת יקבע סוג הטיפול המאפשר את הריפוי הטוב ביותר עבור המתרפא.

תחליף העצם הינו ממקור החי או ממקור סינתטי. חשוב לדעת שהיום אין כמעט מקרה שבו לא ניתן לבצע השתלות בשל חוסר עצם, ולכל בעיה קיים פתרון. בעבר הניתוח בוצע בשני שלבים, כך שעד לסיום השיקום היה צורך להמתין תקופה ארוכה.
היום אנו מבצעים את הטיפול הכירורגי בפגישה אחת הכוללת את הרמת הסינוס (השתלת העצם) ובאותה פגישה את החדרת השתלים, דבר המקצר את זמן ההמתנה, חוסך פעולה כירורגית נוספת ומקל מאוד על המטופל.

מהם אחוזי ההצלחה של השתלים?

אחוז ההצלחה תלוי ברובו במיקום השתל בלסת. אחוזי ההצלחה הגבוהים ביותר הם באזור הקדמי של הלסת התחתונה.באופן כללי בכל הפה סכויי ההצלחה הם מעל 97% .אחוזי ההצלחה באזור קדמי עליון גבוהים מעט פחות. אחוזי ההצלחה באזורים האחוריים של 2 הלסתות הם הנמוכים ביותר אך יחד עם זאת נעים בין 85 ל-90 אחוזים.
כאמור אצל מעשנים סיכויי הצלחת הטיפול יורדים משמעותית , ולמעשנים כבדים (מעל קופסא ביום) לא מומלץ לבצע כלל השתלות.
מחקרים מראים שבמרבית המקרים השתלים עמידים יותר משיניים טבעיות. למרות כל זאת צריך לזכור שהשתלים הדנטאליים מותקנים באזור שבאופן טבעי מצויים בו המון חיידקים, ותחזוקה לקויה של האזור תגביר את כמות החיידקים ותקצר את חיי השתלים.

אז איך עושים את זה?

בחלק מהמקרים מבצע את ההשתלה כירורג או רופא חניכיים, אך במקרים רבים מבצע את הטיפול הרופא המשקם.
למקרים שבהם מבוצע הטיפול אצל הרופא המשקם יש יתרון רב בתנאי שלרופא יש נסיון וידע מתאימים. הטיפול מצריך ידע ונסיון רב של הרופא, וכך סיכויי ההצלחה כמעט מובטחים. הרופא המשקם מתכנן את השיקום הסופי ולכן יודע היכן למקם את השתלים, איזה סוג שיקום הוא יבצע ואיך אמור להיראות הטיפול עם סיומו. המטופל מצידו יודע שיש לו "אבא" אחד, ויש לו למי לפנות לטוב ולרע, כמובן גם אם מתעוררות בעיות. הוא תמיד יפנה לאותו רופא, והוא אמור לענות על שאלותיו גם במישור הכירורגי, גם במישור השיקומי וגם במישור האסתטי.

איך בוחרים רופא?

ראשית חשוב שתהיה לכם כימיה עם הרופא, שהרופא יהיה סבלני וקשוב ובעיקר שיהיה זמין בכדי לענות על שאלותיכם גם לאחר ההשתלה. לאחר שבחרתם את הרופא שעליו אתם סומכים, ובדקתם את זמינותו, אתם תוזמנו לפגישת היכרות שבה תישאלו שאלות לגבי מצבכם הבריאותי, והרופא יבדוק את התאמתכם לביצוע ההשתלה.

בשלב שני תישלחו לביצוע צילומים מתאימים (פנורמי ובמקרים מסוימים C.T.). הצילומים מאפשרים לרופא לוודא הימצאות עצם באיכות מתאימה לביצוע ההשתלה. הפגישה הבאה תהיה המלצה לתוכנית טיפול, הצעת מחיר ובמידה שתתנו את הסכמתכם קביעת מועד להשתלה.

כמה זמן לאחר ההשתלה מבוצעים חשיפת השתל והשיקום?
בעבר היה נהוג להמתין 6-4 חודשים לריפוי לפני שניתן היה לשקם.כיום נהוג במקרים מסוימים לבצע השתלה + שיקום מיידי מבלי להמתין את פרק הזמן הנ"ל. עליך לדון עם רופא השיניים שלך באופן פרטני שכן ההחלטה על כך הינה בכל מקרה בהתאם למצב.

השתלה – זה כואב?

ההליך עצמו מבוצע תחת הרדמה מקומית כך שאין תחושת כאב. כאשר פעולת האלחוש מתחילה לחלוף, לאחר 4-3 שעות, יש לצפות לתחושת אי-נוחות מסוימת. כמובן שתחושה זו משתנה ממטופל למטופל, אך לרוב המטופלים אין בעיות מיוחדות, והטיפול מתבצע ללא כל סיבוכים. לחלק מהמטופלים עלולה להיות רמה מסוימת של כאב או של אי-נוחות שנמשכים מספר ימים ולעתים אף עלולים להתפתח נפיחות ושינוי בצבע הרקמה (כחול-ירוק שהופך לצהבהב ונעלם), אך אין צורך להתרגש מכך. שימוש במשככי כאבים, שאינם דורשים מרשם ,מקל על תחושת הכאב או על חוסר הנוחות אצל מרבית המטופלים. כל הסימנים הלא נעימים נעלמים בדרך-כלל עד עשרה ימים. במקרים שבהם יש צורך בקבלת אנטיביוטיקה או תרופות אחרות לפני או לאחר ההשתלה, תינתנה הנחיות בנפרד על-ידי הרופא .

לאחר כ-3 עד 6 חודשים תשובו עם צלום פנורמי להמשך טיפול הכולל את חשיפת השתלים שזוהי פעולה כירורגית פשוטה ולא כואבת, ולאחר מכן יחל תהליך שיקום הפה כמתוכנן. (כתרים גשרים וכו').עם סיום השיקום תזומנו אחת לארבעה חודשים לטיפול מונע אצל השיננית, ולאחר כשנה תזומנו עם צילום פנורמי לביקורת אצל הרופא.

למה זה יקר ומדוע יש הבדלי מחירים?

השתל הדנטאלי פותח לראשונה בשנות ה-60, ומאז נעשו בעולם אלפי מחקרים.
אנו משתמשים במרפאה בשתלים בעלי שם עולמי אשר זכו להכרה של הFDA, ואשר מבוססים על מחקרים ונסיון קליני רב. מחיר ההשתלה מושפע מסוג השתל, מרמת הסטריליזציה במרפאה, מנסיון הרופא, ומן המוניטין והשירות שמציעה המרפאה.

אז אם חיפשתם בגוגל – השתלות שיניים בתל אביב – הגעתם למקום הנכון.

(ראה בשימושרון הוראות לאחר השתלה).

אם חיפשתם בגוגל מומחה להשתלות שיניים, הגעתם למקום הנכון.