מהו עישון? עישון סיגריות הוא הרגל שלרוב האנשים המעשנים קשה להשתחרר ממנו.
כתוצאה מגירוי מסוים המעשן מרגיש צורך להצית סיגריה.
לכל מעשן יש דפוסי עישון אופייניים ותנועות החוזרות על עצמן. המעשן ביד ימין יעשה זאת תמיד באותה יד, ואם ינסה לעשות זאת ביד שמאל יטען שלסיגריה אין אותו טעם… צורת שליפת הסיגריה, ההדלקה וההחזקה בזוית הפה תמיד תחזורנה על עצמן ותהפוכנה לחלק מהתנהגותו של האדם.
המדהים הוא שרוב המעשנים מודעים לנזקים הבלתי הפיכים שגורם העישון, ולמרות זאת הם ממשיכים בפעולה הרסנית זו. הניקוטין מכווץ את כלי הדם ופוגם בזרימת הדם לעור, דבר אשר לאורך זמן מאפיר את הפנים. מעשנים כבדים מפתחים יותר קמטים מאלו שאינם מעשנים, ויש להם יותר סיכויים ששערם ילבין מוקדם יותר. ומובן כבר ידוע ומוכח הקשר שבין עישון וסרטן. (ראה פרק אונקולוגיה וסרטן בשימושרון)
עם זאת מעטים הם אלו אשר מודעים לנזקי העישון הפסיבי (שאיפת עשן של מעשנים אחרים)….
מסתבר שהעשן היוצא מהסיגריה הוא עישון לכל דבר. עשן זה הוא אף רעיל יותר מזה שיוצא מפיו של המעשן כיוון שחלק נשאר בגופו של המעשן. זאת הסיבה שמדינות רבות בעולם המערבי, וישראל בעקבותם, אוסרות על עישון במקומות ציבוריים.
אנשים הנמצאים בסביבת מעשנים לא תמיד מודעים לסיכון לחלות במחלת סרטן ריאות בשיעור גבוה יותר. סיכוייהם להתקף לב גבוה לעומת אלה הנהנים מאוויר נקי, כמו כן מעשנים פסיביים רבים מפתחים אלרגיות והתקפים אסטמטיים.
עישון והסיכויים לשבץ:
במחקר שהתפרסם בכתב העת של אגודת הלב האמריקאית, מצא שנשים המעשנות ונשואות לגבר מעשן היה סיכוי גדול יותר לשבץ מאשר לאלה הנשואות לגבר שאינו מעשן.
במחקרים רבים כבר הוכח שחשיפה לעישון פסיבי עלול להגביר את הסיכון למחלת לב. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבדוק אם הדבר נכון גם במקרה של שבץ. החוקרים מצאו שלנשים מעשנות הנשואות לגברים מעשנים היה סיכון גבוה פי 6 ללקות בשבץ בהשוואה לנשים שבעליהן לא מעשנים. לדברי החוקרים , אם רוצים להפחית את הסיכון לשבץ, יש להתייחס לא רק למטופלים, אלא גם לבני זוגם.
עישון פסיבי והסיכון לסוכרת:
חוקרים בארה"ב מצאו שאנשים המצויים בסביבת מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בסוכרת מבוגרים. במחקר שנערך בבי"ח באלבמה במשך 15 שנים עלה ש17% מאלה שנחשפו לעישון פסיבי לקו בסוכרת מבוגרים, מנגד שיעור סוכרת המבוגרים בקרב אלה שלא נחשפו לעישון בכלל היה 12% בלבד. והנה עוד סיבה מדוע יש לאסור את העישון במקומות ציבוריים, אשר חושף לא מעשנים לעשן סיגריות.
עישון ובריאות הפה:
רופאי שיניים העוסקים בהשתלות יודעים בצורה חד-משמעית שאצל מעשנים אחוזי ההצלחה בביצוע שתלים פוחתים בצורה משמעותית ולכן הם נמנעים לבצע השתלות אצל מעשנים כבדים. כמו-כן העישון מגביר את הסיכויים לסרטן הלוע, הלשון, החניכיים, השפתיים ומיתרי הקול.
אצל מעשנים דלקות החניכיים חמורות יותר, השיניים צהובות ונראות רע יותר, כמות האבן גדולה יותר וריחות לא טובים תמיד מופצים מהפה.
עישון בהריון:
העובר של אישה בהריון שמעשנת הוא קורבן להרעלה.
קיימת שכיחות גבוהה יחסית של מומים שמקורם בפגם במערכת העצבים, שפה וחך שסועים, מומי לב ומומים במערכת העיכול. עישון בטרימסטר הראשון של ההיריון מגביר את הסיכוי להפלה ספונטאנית, ועישון בהמשך ההיריון מגביר הסיכוי ללידה מוקדמת ולמשקל נמוך יותר של היילוד.
העישון מפחית את האספקה של החמצן ושל חומרי ההזנה לעובר, מפחית את יכולת הגדילה ומגדיל את ההפרשה של קלציום מהגוף ושל חומר ההורס ויטמין C.
ומה בקשר לילדינו:
ילדים הם רגישים במיוחד ועל-כן כשהם נמצאים בסביבה של מעשנים נרשמת מיד עלייה בקצב הלב ולחץ הדם, בדומה למעשנים פעילים. ילדיהם של מעשנים מתאשפזים עקב דלקת סמפונות ודלקת ריאות בשנה הראשונה לחייהם פי – 2 יותר מאשר ילדיהם של הלא-מעשנים. אצל בני נעורים יש השפעה מיידית בצורת כתמים על השיניים ועל הציפורניים, וריח רע נודף מפיהם.קיימת אף פגיעה בתפקוד המיני.
עישון פסיבי ועששת אצל ילדים:
במחקר שנערך באוניברסיטת "רוצ'סטר" בניו יורק נמצא שעישון פסיבי מגביר את הסיכון למחלות חניכיים אצל מבוגרים, ושניקוטין מגביר את צמיחת החיידקים גורמי העששת בחלל הפה.
המחקר סקר נתונים שנאספו בשנים 94-88 בקרב 3,531 ילדים בני 11-4. בדמם של יותר ממחצית מהילדים היו רמות גבוהות יותר של קוטינין שהוא תוצר לוואי של ניקוטין, מה שמעיד על חשיפה לעישון פסיבי. נמצא שהילדים בעלי הרמות הגבוהות ביותר של קוטינין סבלו פי 2 מעששת לעומת ילדים שנחשפו לעישון פסיבי מועט או בכלל לא.
הקשר בין עישון פסיבי לעששת היה דומה גם כשנלקחו בחשבון גורמים כמו תדירות הביקורים אצל רופא השיניים. החוקרים התייחסו גם לנשים בהריון שמעשנות ולדבריהם, הן מעלות את הסיכון של ילדן לבעיות בריאות אשר עלולות להעלות את הסיכון לעששת אצל ילדים.